Brezplačni priročnik
Licare klub
Brezplačni vzorčki

Poiščite si
izdelek
zase!

Brinove jagode

Brinove jagode

Ekološko pridelane brinove jagode.
3,90€

Koda artikla: ZA-0003-GA

Zaloga: Na zalogi

Pridobi 3 točk zvestobe. 3 točk = 0,15€.

Dodaj na listo želja
Področje: Rad dobro jem
Volumen: 30g
Poreklo: Francija

Brinove jagode so v bistvu jagodičasti, voskasti, škrlatno-modro-črni, do 12 mm veliki semenski storžki iglavca, ki ga poznamo pod imenom brin. Čas dozorevanja brinove jagode od cveta do jagode traja tri leta. Surove brinove jagode so zelo trpke in grenke, zato jih v kulinariki in zdravilstvu uporabljamo posušene. Pred uporabo jih moramo zdrobiti, da sprostijo svojo pravo aromo. Imajo pa precej močan okus, zato jih pri kuhi uporabljamo varčno.

V brinovih jagodah je cela vrsta različnih snovi: eterična olja, varovalne smole, flavonoidi, različne organske kisline, maščobnih alkoholov, minerali, nekaj pa tudi sladkorjev, zato so po okusu tudi rahlo sladke.

Brinove jagode iz certificiranega ekološkega kmetovanja. Izvajalec BIO nadzora je ECOCERT France SAS (FR-BIO-01).

Brinove jagode so pakirane v ličnem steklenem kozarčku s pokrovom, ki omogoča dobro tesno zapiranje.

 

Navodila za shranjevanje: Shranjujte v hladnem in suhem prostoru, zaščiteno pred svetlobo in tesno zaprto.

Brinove jagode so po okusu zelo aromatične, rahlo grenke in trpke, malo smolnate, s sladkobnim okusom.

Brinove jagode v kulinariki

Brinove jagode se najpogosteje uporabljajo:

-        za poudarjanje okusa divjačine in govedine

-        izboljšajo okus kislega zelja

-        dodajamo jih marinadam pri pripravi rib in ostalega mesa

-        uporabljajo se za pripravo nekaterih alkoholnih pijač: za aromatizacijo gina in slovaške Borovičke, na Finskem pa pridelujejo iz brinovih jagod tradicionalno finsko pivo sahti. Pri nas iz brinovih jagod kuhajo cenjen brinjevec, ki ga uporabljajo kot aperitiv ali pa za marsikatero težavo, povezano s prebavo ali ženskimi zadevami.

Pred uprabo brinove jagode zdrobimo. Med kuhanjem ohranijo okus, zato jih jedem dodajamo na začetku.

Zelo dobro se ujemajo s česnom in drugimi aromatičnimi zelišči: z majaronom, rožmarinom, timijanom, janežem in lovorjem.

Brinove jagode v zdravilstvu

V zdravilstvu so brinove jagode poznali že grški, rimski in vzhodni zdravilci. V času renesanse so jih priporočali pri kačjih ugrizih, pa tudi pri kugi, saj so že takrat poznali njihove razkuževalne učinke.

Še danes je razkuževalen učinek pomembna lastnost brinovih jagod in s pridom jih uporabljajo pri nekaterih tegobah: pospeševale naj bi izločanje seča, povečujejo apetit, pospešujejo izločanje prebavnih sokov, odpravljajo vetrove in prebavne krče, zato ljudski viri priporočajo, da pri prebavnih težavah prežvečimo nekaj brinovih jagod. Tradicionalne medicine priporočajo brinove jagode tudi pri bolečinah v sklepih in mišicah.

Vendar pa je pri brinoviha jagodah potrebna tudi previdnost, saj večje količine na daljše časovno obdobje lahko poškodujejo ledvice. 

Terra Madre Brinove jagode

Terra Madre je butično podjetje iz Francije, ki ponuja širok izbor organsko pridelanih začimb in zelišč, sledijo pa tudi načelom pravične trgovine. Proizvajajo ekskluzivna zelišča, začimbe in mešanice visoke kakovosti, v lični embalaži za zelo enostavno uporabo.


Prikaži vse artikle blagovne znamke

Poleg izdelka priporočamo tudi..

Priporočamo, da si ogledate tudi...

  • Nasveti in pomoč

    Nasveti in
    pomoč

  • LiCare klub več kot le klub

    LiCare klub več kot le klub

  • Brezplačna in hitra dostava

    Brezplačna in
    hitra dostava

  • 30 dnevna garancija

    30 dnevna garancija

Blagovne znamke na LiCare

test