Brezplačni priročnik
Licare klub
Brezplačni vzorčki

Poiščite si
izdelek
zase!

Beli poper Malabar

Beli poper Malabar

Beli poper v zrnu, z mlinčkom.
6,10€

Koda artikla: ZA-0023-GA

Zaloga: Ni na zalogi

Dodaj na listo želja
Volumen: 50 g
Poreklo: Francija

Beli poper je kralj med začimbami. Ima sladek in aromatičen okus. Je sicer manj aromatičen od črnega popra, ima pa močnejši in bolj intenziven okus. 

Ali ste vedeli?

Poper raste kot ovijalka z imenom Piper nigrum, ki se ovija okoli dreves, več metrov visoko. Plod rastline je poper, ki ga obirajo v različnih fazah zrelosti.

Poper je ena najpomembnejših in najbolj priljubljenih začimb. Znan je več kot štiri tisočletja in ves ta čas velja za zelo priljubljeno začimbo. V preteklosti je bil poper, tako kot tudi ostale začimbe, zelo dragocen, njegova vrednost pa je bila enaka vrednosti zlata. Domovina popra je Indija, predvsem provinca Malabar.

Poper vsebuje alkaloid piperin, ki mu daje oster, pekoč okus. Poznamo več vrst popra:

-        beli poper so zrela semena, s katerih odstranijo meso sadeža.

-        črni poper so posušena nezrela semena.

-        zeleni poper so prav tako nezrela semena, s to razliko, da semen ne sušijo, teveč jih po obiranju vložijo v slano vodo ali pa na hitro posušijo na zelo visoki temperaturi, zaradi česar suh zeleni poper ohrani zeleno barvo.

-        rdeči poper pravzaprav ni poper, čeprav ga imenujemo tako. Rdeči poper so zreli plodovi zimzelenega grma Schinus terebinthifolius, ki izvira iz srednje in južne Amerike.

-        kajenski poper prav tako ni poper, čeprav nosi to ime: to so posušeni in mleti sadeži čilija. 

Beli poper v zrnu. Poper izhaja iz certificiranega ekološkega kmetovanja iz združenj malih kmetovalcev iz Indije ali Šri Lanke. Pridelan je v skladu z načeli pravične trgovine. Izvajalec BIO nadzora je ECOCERT France SAS (FR-BIO-01).

Poper je pakiran v kozarčku z mlinčkom.

Navodila za shranjevanje: Shranjujte v hladnem in suhem prostoru, zaščiteno pred svetlobo in tesno zaprto.

Poper v kulinariki

Zaradi bele barve je idealna začimba za svetle, bele jedi: bele omake, sirove, krompirjeve, majonezne jedi, svetlo meso: perutnina, svinjina in teletina.

Beli poper dodajamo jedem proti koncu kuhanja, da ne izgubi svoje arome, lahko pa z njim začinimo že pripravljene jedi.

Poper v zdravilstvu

Tradicionalne medicine so poper poznale že dolgo nazaj predvsem zaradi antibakterijskih in antioksidantnih lastnosti.

Znano je, da čaj iz poparjenih poprovih zrn ugodno vpliva na prebavila: pospešuje prebavo, zdravi zaprtje in spodbuja tek, odsvetujejo pa ga ljudem z želodčnimi težavami in majhnim

Blagodejno deluje tudi pri drugih zdravstvenih težavah: čezmerni telesni teži, aterosklerozi, nahodu, prehladu, kašlju, utrujenosti in slabši koncentraciji. Četrt žličke zmletega popra poparimo s skodelico vode, pustimo 5 minut in pijemo večkrat dnevno.

Iz posušenih poprovih zrn pridelujejo tudi eterično poprovo olje, ki deluje močno protimikrobno, antiseptično in proti bolečinam: sprošča mišične krče, blaži revmatične in mišične bolečine, spodbuja krvni obtok, blagodejno deluje pri prehladu, kašlju in gripi, odvaja vodo, krepi in pospešuje prebavo ter tek in preprečuje vetrove.

Stari Grki in kasneje Rimljani so verjeli, da je poper afrodiziak, zato je bil pogosto sestavina ljubezenskih napojev.

Terra Madre Beli poper Malabar

Terra Madre je butično podjetje iz Francije, ki ponuja širok izbor organsko pridelanih začimb in zelišč, sledijo pa tudi načelom pravične trgovine. Proizvajajo ekskluzivna zelišča, začimbe in mešanice visoke kakovosti, v lični embalaži za zelo enostavno uporabo.


Prikaži vse artikle blagovne znamke
 • Nasveti in pomoč

  Nasveti in
  pomoč

 • LiCare klub več kot le klub

  LiCare klub več kot le klub

 • Brezplačna in hitra dostava

  Brezplačna in
  hitra dostava

 • 30 dnevna garancija

  30 dnevna garancija

Blagovne znamke na LiCare

test