Brezplačni priročnik
Licare klub
Brezplačni vzorčki

Poiščite si
izdelek
zase!

Koper - lističi

Koper - lističi

Sušeni, ekološko pridelani lističi kopra.
4,60€

Koda artikla: ZE-0001-GA

Zaloga: Na zalogi

Pridobi 4 točk zvestobe. 4 točk = 0,20€.

Dodaj na listo želja
Področje: Rad dobro jem
Volumen: 15 g
Poreklo: Francija

Koper je zelo aromatično, enoletno zelišče, ki zraste okoli enega metra visoko. Ima tanke, nitaste, nežne lističe in drobne rumene cvetove, ki so združeni v kobulih. Poznamo ga pod različnimi imeni: sladki janež, dilj, koprc, smodil… Koper je zelišče, ki je prijetnega vonja z rahlo pikantnim, sladkim okusom in ga pogosto uporabljamo v kulinariki: uporabljajo se sveži ali posušeni lističi kopra ali pa semena, ki nekoliko spominjajo na kumino.

Koprovi lističi vsebujejo veliko vitamina C, seveda predvsem sveži, veliko, beta-karotena, magnezija in kalcija. Lističi vsebujejo tudi eterično olje zelo specifičnega vonja, zato sveže zelišče uporabljamo v manjših količinah, suhega pa lahko malo več.

Koper v lističih iz certificiranega ekološkega kmetovanja. Izvajalec BIO nadzora je ECOCERT France SAS (FR-BIO-01).

Koper je pakiran v ličnem steklenem kozarčku s pokrovom, ki omogoča dobro tesno zapiranje.

Navodila za shranjevanje: Shranjujte v hladnem in suhem prostoru, zaščiteno pred svetlobo in tesno zaprto.

Koper v kulinariki

Sveži, še pogosteje pa posušeni koprovi lističi, se uporabljajo predvsem v skandinavski, vzhodnoevropski in severnoafriški kuhinji. Koper lahko kombiniramo z mnogimi zelišči, bolj varčno dodajamo svežega, da v zelišni mešanici ne prevlada. Jedem ga dodajamo ob koncu kuhanja, da ohrani aromo.

Uporabljamo ga pri pripravi marsikatere jedi ali dodatka:

-        koper dodajamo kisu, za v nekaterih kuhinjah zelo priljubljen koprov kis

-        koper je pomembna sestavina pri vlaganju zelenjave, predvsem kislih kumaric si ni možno zamisliti brez tega zelišča

-        morska hrana: v skandinavski kuhinji se koper kot dišava dodaja lososu. »Gravlax« je znana skandinavska delikatesa, kjer losos prekadijo z dodatkom soli in kopra

-        meso: s koprovimi lističi natremo telečjo, govejo ali jagnječjo pečenko ali pa perutnino

-        zelenjava: koper se dobro poda k nekaterim zelenjavnim prikuham: kumaričnim, krompirjevim, fižolovim, paradižnikovim, pogosto ga dodajajo v krompirjevo solato, kumarično solato…

-        juhe: dodatek kopra da specifičen vonj in okus ribjim juham, krompirjevi ali pa kumarični juhi

-        omake: poda se k smetanovim omakam, lahko ga dodamo stopljenemu maslu in pripravimo koprovo maslo za kuho ali pa kot namaz, pogosto pa je pomembna sestavina zeliščne majenoze

-        koper zaradi svoje arome dobro dopolnjuje mehke sire in jajčne jedi

 

Koper v zdravilstvu

V zdravilstvu se uporabljajo predvsem koprova semena: predvsem pri prebavnih težavah, napenjanju, otroških kolikah.

 

 

Terra Madre Koper - lističi

Terra Madre je butično podjetje iz Francije, ki ponuja širok izbor organsko pridelanih začimb in zelišč, sledijo pa tudi načelom pravične trgovine. Proizvajajo ekskluzivna zelišča, začimbe in mešanice visoke kakovosti, v lični embalaži za zelo enostavno uporabo.


Prikaži vse artikle blagovne znamke

Priporočamo, da si ogledate tudi...

  • Nasveti in pomoč

    Nasveti in
    pomoč

  • LiCare klub več kot le klub

    LiCare klub več kot le klub

  • Brezplačna in hitra dostava

    Brezplačna in
    hitra dostava

  • 30 dnevna garancija

    30 dnevna garancija

Blagovne znamke na LiCare

test