Brezplačni priročnik
Licare klub
Brezplačni vzorčki

Poiščite si
izdelek
zase!

Lovor

Lovor

Sušen ekološko pridelan lovor.
3,10€

Koda artikla: ZE-0007-GA

Zaloga: Ni na zalogi

Dodaj na listo želja
Volumen: 8g
Poreklo: Francija

Lovor je zimzelen grm, ki raste v Sredozemlju. Ima aromatične, podolgovate in suličaste temno zelene liste. Lovor ima bogato zgodovino; že pri starih Grkih je imel posebno vlogo – bil je posvečen Apolonu, ki je simboliziral lepoto in umetnost. Pri Rimljanih je bil lovor znak modrosti in simbol zmage, slave in časti. Rimski vojščaki so se v Rim vedno vračali ovenčani z lovorovimi venci, meče in sulice pa so po bitkah čistili z lovorovimi listi, da bi jih očistili greha bojevanja.

Sveže ali posušene liste danes uporabljamo kot kuhinjsko zelišče; lovor je eno redkih zelišč, ki je sušeno celo boljše kot sveže. Lovorjevi listi imajo tudi nekaj zdravilnih lastnosti, zato se uporablja tudi v zdravilstvu.

Sušeni lovor iz certificiranega ekološkega kmetovanja. Izvajalec BIO nadzora je ECOCERT France SAS (FR-BIO-01).

 Navodila za shranjevanje: Shranjujte v hladnem in suhem prostoru, zaščiteno pred svetlobo in tesno zaprto.

Lovor v kulinariki

Lovor jedem dodajamo na začetku kuhanja in ga po koncu iz jedi odstranimo; z uporabo smo varčni in ne dodamo več kot enega lista, saj postane jed sicer grenka. Z drobljenjem listov pred uporabo lovor daje še boljšo aromo in okus.

Lovor v kuhinji uporabljamo pri pripravi številnih jedi:

-        odlično se prilega mesnim jedem: divjačini, perutnini, ovčetini

-        odišavimo juhe: govejo juho, krompirjevo, fižolovo juho in joto, obare ali ričet

-        dodajamo ga v raguje, golaže in omake za testenine

-        je ključen dodatek pri različnih marinadah in terinah

-        pri jedeh iz svežega ali kislega zelja in pri jedeh iz stročnic brez lovorja preprosto ne gre

-        dodajamo ga kisu kot naravni konzervans pri pripravi vloženih kumaric, gob, rdeče pese ali druge zelenjave

-        dobro se druži tudi s sadjem, zato ga marsikje dodajajo suhim figam kot sredstvo za konzerviranje

-        lovorjeve liste lahko dodamo tudi v posodo, kjer shranjujemo riž ali moko. Listi delujejo kot naravni konzervans, poleg tega pa dajo rižu ali moki prijetno aromo.

 

Lovor v zdravilstvu

Lovor se v naravnem zdravilstvu uporablja zunanje kot kopel, olje ali mazilo, notranje pa kot čaj ali sirup.

-        lovor je učinkovit pri kašlju: za zimske prehladne dni lahko pripravimo učinkovit domač lovorjev sirup: v pol litra vode damo 25 dkg sladkorja 8 opranih lovorjevih listov. Kuhamo v napol pokriti posodi dokler voda ne izpari in se ne naredi viskozen sirup.  Sirup ohladimo in nalijemo v stekleničke. Primeren je tako za odrasle, kot tudi za otroke.

-        lovor deluje razkužilno, uničuje glivice in se zato uporablja za izpiranje ust pri razjedah in vnetjih v ustih ali na dlesnih

-        lovorjev čaj lajša prebavne težave, preprečuje črevesne krče in napenjanje, pomaga pa tudi pri želodčnih razjedah

-        lovor pri revmatičnih težavah: iz lovorjevih listov skuhamo močan čaj in ga uporabljamo za kopeli prizadetih sklepov

-        lovorjevi obkladki pri zvinih in nategnjenih kitah: nadrobljene lovorjeve liste namočimo v alkohol, pustimo mesec ali dva na soncu, predcedimo in uporabimo kot obkladek pri poškodbah

-        lovorjevo olje pospeši prekrvavitev tkiva, zato se uporablja za masažo, pri bolečinah v sklepih in pri športnih poškodbah 

-        lovorjevo olje ima v aromaterapiji posebno mesto pri depresiji, izčrpanosti in težavah s spominom

-        lovorjevi listi so tudi odličen insekticid. Ker zatira mokarje, lovor pogosto dodajajo v posode za shranjevanje moke. Na splošno pa vonj po lovorju odganja mrčes.

 

Mejo med zdravilom in strupom vedno postavi količina in tako je tudi pri uporabi lovorja potrebna pazljivost. Predvsem nosečnice bi se morale izogibati velikim količinam zaužitega lovorja, prav tako pa lovor lahko povzroči izgubo zavesti, če popijete velike količine lovorjevega čaja.

Terra Madre Lovor

Terra Madre je butično podjetje iz Francije, ki ponuja širok izbor organsko pridelanih začimb in zelišč, sledijo pa tudi načelom pravične trgovine. Proizvajajo ekskluzivna zelišča, začimbe in mešanice visoke kakovosti, v lični embalaži za zelo enostavno uporabo.


Prikaži vse artikle blagovne znamke
 • Nasveti in pomoč

  Nasveti in
  pomoč

 • LiCare klub več kot le klub

  LiCare klub več kot le klub

 • Brezplačna in hitra dostava

  Brezplačna in
  hitra dostava

 • 30 dnevna garancija

  30 dnevna garancija

Blagovne znamke na LiCare

test