Volumen: 40 g
Poreklo: Francija
Mešanica kakovostnega, aromatičnega in ekološko pridelanega črnega, belega, zelenega in rdečega popra. Zanimiv preplet različnih arom, ki bogato nadgradi marsikatero jed, tako slano kot tudi sladko, če ste pri eksperimentiranju v kuhinji nekoliko pogumni.
Ali ste vedeli?
Poper raste kot ovijalka z imenom Piper nigrum, ki se ovija okoli dreves, več metrov visoko. Plod rastline je poper, ki ga obirajo v različnih fazah zrelosti.
Poper je ena najpomembnejših in najbolj priljubljenih začimb. Znan je več kot štiri tisočletja in ves ta čas velja za zelo priljubljeno začimbo. V preteklosti je bil poper, tako kot tudi ostale začimbe, zelo dragocen, njegova vrednost pa je bila enaka vrednosti zlata. Domovina popra je Indija, predvsem provinca Malabar.
Poper vsebuje alkaloid piperin, ki mu daje oster, pekoč okus. Poznamo več vrst popra:
- beli poper so zrela semena, s katerih odstranijo meso sadeža.
- črni poper so posušena nezrela semena.
- zeleni poper so prav tako nezrela semena, s to razliko, da semen ne sušijo, teveč jih po obiranju vložijo v slano vodo ali pa na hitro posušijo na zelo visoki temperaturi, zaradi česar suh zeleni poper ohrani zeleno barvo.
- rdeči poper pravzaprav ni poper, čeprav ga imenujemo tako. Rdeči poper so zreli plodovi zimzelenega grma Schinus terebinthifolius, ki izvira iz srednje in južne Amerike.
- kajenski poper prav tako ni poper, čeprav nosi to ime: to so posušeni in mleti sadeži čilija.
Beli poper, črni poper, zeleni poper, rdeči poper v zrnu. Vse sestavine izhajajo iz certificiranega ekološkega kmetovanja. Izvajalec BIO nadzora je ECOCERT France SAS (FR-BIO-01).
Mešanica je pakirana v kozarčku z mlinčkom.
Navodila za shranjevanje: Shranjujte v hladnem in suhem prostoru, zaščiteno pred svetlobo in tesno zaprto.
Poper v kulinariki
Idealna začimba za vse jedi: mesne, zelenjavne, juhe, solate... Bogata in aromatična mešanica doda jedem pred serviranjem posebno noto in okus.
Poper se izvrstno poda tudi k sirom ali pa k sladkim jedem. Lahko ga dodate čokoladnim napitkom, sladoledu, zanimivo popestri sadne solate... pustite domišljiji prosto pot in brbončicam nova doživetja!
Poper v zdravilstvu
Tradicionalne medicine so poper poznale že dolgo nazaj predvsem zaradi antibakterijskih in antioksidantnih lastnosti.
Znano je, da čaj iz poparjenih poprovih zrn ugodno vpliva na prebavila: pospešuje prebavo, zdravi zaprtje in spodbuja tek, odsvetujejo pa ga ljudem z želodčnimi težavami in majhnim
Blagodejno deluje tudi pri drugih zdravstvenih težavah: čezmerni telesni teži, aterosklerozi, nahodu, prehladu, kašlju, utrujenosti in slabši koncentraciji. Četrt žličke zmletega popra poparimo s skodelico vode, pustimo 5 minut in pijemo večkrat dnevno.
Iz posušenih poprovih zrn pridelujejo tudi eterično poprovo olje, ki deluje močno protimikrobno, antiseptično in proti bolečinam: sprošča mišične krče, blaži revmatične in mišične bolečine, spodbuja krvni obtok, blagodejno deluje pri prehladu, kašlju in gripi, odvaja vodo, krepi in pospešuje prebavo ter tek in preprečuje vetrove.
Stari Grki in kasneje Rimljani so verjeli, da je poper afrodiziak, zato je bil pogosto sestavina ljubezenskih napojev.
Terra Madre je butično podjetje iz Francije, ki ponuja širok izbor organsko pridelanih začimb in zelišč, sledijo pa tudi načelom pravične trgovine. Proizvajajo ekskluzivna zelišča, začimbe in mešanice visoke kakovosti, v lični embalaži za zelo enostavno uporabo.
Prikaži vse artikle blagovne znamke