Brezplačni priročnik
Licare klub
Brezplačni vzorčki

Poiščite si
izdelek
zase!

Mleti cimet

Mleti cimet

Mleti cimet iz Šri Lanke, pakiran v ličnem steklenem kozarčku.
3,90€

Koda artikla: ZA-0004-GA

Zaloga: Ni na zalogi

Dodaj na listo želja
Področje: Rad dobro jem
Volumen: 30g
Poreklo: Francija

Cimet je ena najstarejših začimb na svetu, saj so ga po nekaterih zapisih Kitajci uporabljali že 3000 let pred našim štetjem.  Pridobivajo ga iz notranje skorje cimetovega drevesa. Zvita cimetova skorja tvori značilne paličice, ki jih zmeljejo in dobijo cimetov prah.

Poznamo dve vrsti cimetovih dreves: kitajski cimet, ki ga večinoma najdemo v naših trgovinah in cejlonski cimet. Mleti cimet proizvajalca Terra Madre pridobivajo iz cejlonskega cimeta iz Šri Lanke.

Cimet se uporablja v kulinariki, tako za dodatek sladkim, kot tudi slanim jedem.

Pomembno vlogo ima tudi v zdravilstvu, saj se v mnogih tradicionalnih medicinah že stoletja uporablja kot pomembno zdravilo. Povdariti je potrebno, da se v zdravilstvu uporablja samo cejlonski cimet, kitajski pa ne, saj vsebuje več kumarina, ki v prevelikih količinah lahko poškoduje jetra in ledvica.

Cimet

Mleti cejlonski cimet iz Šri Lanke, iz certificiranega ekološkega kmetovanja.

Uporaba v kulinariki

Cimet najpogosteje uporabljamo pri pripravi sladic: pri pripravi peciv, palačink, sadnih solat, kot dodatek pečenim jabolkam ali bananam, riževemu pudingu ali pa za eksotični pridih domačim marmeladam.

Nepogrešljiv je kot dodatek mnogim napitkom: kompotom, kuhanemu vinu, grogu ali pa kot posip na skodelici kave.

Marsikje ga uporabljajo v mnogih slanih jedeh: ščepec cimeta kot dodatek pire krompirju ali pa kot dodatek omakam, juham in mesnim jedem.

 

Uporaba v zdravilstvu

V zdravilstvu se cimet že stoletja uporablja kot zdravilo za mnoge male tegobe, nekatere blagodejne učinke pa so potrdile tudi znanstvene raziskave.

Učinke uživanja cimeta v zdravilne namene povezujejo z močnim antioksidativnim in protivnetnim delovanjem, zato je koristna pomoč pri bakterijskih in glivičnih infekcijah.

Opisujejo delovanje pri artritisu, blaži menstrualne bolečine in prebavne težave, preprečuje slab zadah, uporablja se kot dodatek pri hujšanju, pomembno vlogo pa ima tudi na metabolizem glukoze in delovanje inzulina. Zaradi slednjega ima uporaba cimeta v tradicionalni medicini pomembno vlogo pri sladkorni bolezni.

 

Navodila za shranjevanje

Shranjujte v hladnem, suhem in zaščiteno pred svetlobo.

Zaprite tesno po odprtju.

Terra Madre Mleti cimet

Terra Madre je butično podjetje iz Francije, ki ponuja širok izbor organsko pridelanih začimb in zelišč, sledijo pa tudi načelom pravične trgovine. Proizvajajo ekskluzivna zelišča, začimbe in mešanice visoke kakovosti, v lični embalaži za zelo enostavno uporabo.


Prikaži vse artikle blagovne znamke

Poleg izdelka priporočamo tudi..

Priporočamo, da si ogledate tudi...

 • Nasveti in pomoč

  Nasveti in
  pomoč

 • LiCare klub več kot le klub

  LiCare klub več kot le klub

 • Brezplačna in hitra dostava

  Brezplačna in
  hitra dostava

 • 30 dnevna garancija

  30 dnevna garancija

Blagovne znamke na LiCare

test