Brezplačni priročnik
Licare klub
Brezplačni vzorčki

Poiščite si
izdelek
zase!

Tellicherry črni poper

Tellicherry črni poper

Črni gorski poper z velikimi zrni, z mlinčkom.
5,90€

Koda artikla: ZA-0024-GA

Zaloga: Na zalogi

Pridobi 5 točk zvestobe. 5 točk = 0,25€.

Dodaj na listo želja
Volumen: 50 g
Poreklo: Francija

Tellicherry črni poper je med poznavalci pravi zaklad, saj ima med vsemi popri največja zrna, zelo bogato aromo in oster, ampak prijeten okus. Ta poper ne prihaja iz nižinskih nasadov, temveč iz odročnih hribovskih področij indijske pokrajine Kerala. Jagode pobirajo ročno in jih sušijo na vročem indijskem soncu.

Ali ste vedeli?

Poper raste kot ovijalka z imenom Piper nigrum, ki se ovija okoli dreves, več metrov visoko. Plod rastline je poper, ki ga obirajo v različnih fazah zrelosti.

Poper je ena najpomembnejših in najbolj priljubljenih začimb. Znan je več kot štiri tisočletja in ves ta čas velja za zelo priljubljeno začimbo. V preteklosti je bil poper, tako kot tudi ostale začimbe, zelo dragocen, njegova vrednost pa je bila enaka vrednosti zlata. Domovina popra je Indija, predvsem provinca Malabar.

Poper vsebuje alkaloid piperin, ki mu daje oster, pekoč okus. Poznamo več vrst popra:

-        beli poper so zrela semena, s katerih odstranijo meso sadeža.

-        črni poper so posušena nezrela semena.

-        zeleni poper so prav tako nezrela semena, s to razliko, da semen ne sušijo, teveč jih po obiranju vložijo v slano vodo ali pa na hitro posušijo na zelo visoki temperaturi, zaradi česar suh zeleni poper ohrani zeleno barvo.

-        rdeči poper pravzaprav ni poper, čeprav ga imenujemo tako. Rdeči poper so zreli plodovi zimzelenega grma Schinus terebinthifolius, ki izvira iz srednje in južne Amerike.

-        kajenski poper prav tako ni poper, čeprav nosi to ime: to so posušeni in mleti sadeži čilija. 

Sušena zrna Tellichery črnega popra. Poper izhaja iz certificiranega ekološkega kmetovanja. Izvajalec BIO nadzora je ECOCERT France SAS (FR-BIO-01).

Poper je pakiran v kozarčku z mlinčkom.

Navodila za shranjevanje: Shranjujte v hladnem in suhem prostoru, zaščiteno pred svetlobo in tesno zaprto.

Poper v kulinariki

Aromo črnega popra poznajo vse svetovne kuhinje. Brez te začimbe skoraj ne gre. Črni poper še ojača delovanje drugih začimb, med kuhanjem pa ohranja svojo aromo.

Uporabljamo ga v zrnu ali mletega, pri pripravi vseh mesnih jedi, jedi z žara, pikantnnih omak in juh. Lahko ga dodajamo solatam ali pa že pripravljenim mesnim ali zelenjavnim jedem, da popestrimo okus.

Zrna črnega popra razvijejo popoln okus šele med toplotno obdelavo, mleti poper pa raje dodajamo jedem proti koncu kuhanja.

Odlično se poda tudi k nekaterim sladkim jedem: dodan jagodni marmeladi ali marmeladi iz breskev, prida tej sladici posebno, eksotično noto. Dodate ga lahko pri pripravi jedi z marmelado, ali pa poper dodate marmeladi že med kuhanjem.

Poper v zdravilstvu

Tradicionalne medicine so poper poznale že dolgo nazaj predvsem zaradi antibakterijskih in antioksidantnih lastnosti.

Znano je, da čaj iz poparjenih poprovih zrn ugodno vpliva na prebavila: pospešuje prebavo, zdravi zaprtje in spodbuja tek, odsvetujejo pa ga ljudem z želodčnimi težavami in majhnim

Blagodejno deluje tudi pri drugih zdravstvenih težavah: čezmerni telesni teži, aterosklerozi, nahodu, prehladu, kašlju, utrujenosti in slabši koncentraciji. Četrt žličke zmletega popra poparimo s skodelico vode, pustimo 5 minut in pijemo večkrat dnevno.

Iz posušenih poprovih zrn pridelujejo tudi eterično poprovo olje, ki deluje močno protimikrobno, antiseptično in proti bolečinam: sprošča mišične krče, blaži revmatične in mišične bolečine, spodbuja krvni obtok, blagodejno deluje pri prehladu, kašlju in gripi, odvaja vodo, krepi in pospešuje prebavo ter tek in preprečuje vetrove.

Stari Grki in kasneje Rimljani so verjeli, da je poper afrodiziak, zato je bil pogosto sestavina ljubezenskih napojev.

Terra Madre Tellicherry črni poper

Terra Madre je butično podjetje iz Francije, ki ponuja širok izbor organsko pridelanih začimb in zelišč, sledijo pa tudi načelom pravične trgovine. Proizvajajo ekskluzivna zelišča, začimbe in mešanice visoke kakovosti, v lični embalaži za zelo enostavno uporabo.


Prikaži vse artikle blagovne znamke
 • Nasveti in pomoč

  Nasveti in
  pomoč

 • LiCare klub več kot le klub

  LiCare klub več kot le klub

 • Brezplačna in hitra dostava

  Brezplačna in
  hitra dostava

 • 30 dnevna garancija

  30 dnevna garancija

Blagovne znamke na LiCare

test